HEUP & BOVENBEEN

Hamstringklachten (proximale hamstring tendinopathie) 

Tijdens het hardlopen kunnen er klachten aan het zitbeen of aan de achterzijde van het bovenbeen ontstaan. Vaak zitten deze hoog in het bovenbeen. Deze klachten worden een proximale hamstring tendinopathie genoemd. Het is een blessure van de aanhechting van de hamstringpees. Er is geen sprake van een ontsteking, maar van een verminderde belastbaarheid van het weefsel van de pees.

Symptomen:

  • Er is sprake van een diepe pijn aan de onderkant van de bil, hoog in het bovenbeen.
  • De klachten zijn vaak aanwezig bij aanvang van het hardlopen of het sporten, welke tijdens de activiteit geleidelijk aan afnemen.
  • Na afloop van de activiteit komt  de klacht vaak hevig terug.
  • Bij ergere klachten kunnen de klachten ook in het dagelijks leven aanwezig zijn bij het autorijden, het zitten of bij het squatten.  
hamstring pijn

Wat is de oorzaak?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een proximale hamstring tendinopathie. De beweeglijkheid van de wervelkolom, het SI-gewricht en de heup is belangrijk voor een goede functie van de hamstrings tijdens het hardlopen. Vaak is er ook sprake van zwakte in de romp- en heupmusculatuur waardoor er een te grote belasting op de hamstrings komt te staan. 


Wat kan je er zelf aan doen en waar kan je bij geholpen worden?
Belangrijk is om eerst na te gaan of er recent iets veranderd is aan jouw trainingsprogramma. Verminder tijdelijk de intensiteit en frequentie van de trainingen. Bij peesklachten is volkomen rust vaak niet effectief en werkt het soms juist averechts. Ook rekken geeft vaak geen verbetering.


Heeft dit onvoldoende effect, dan kan je hier contact opnemen met een van onze fysio’s die gespecialiseerd zijn in deze klachten. Middels een onderzoek en een echo kunnen we achterhalen wat het probleem is en daar gerichte therapie op toepassen in de vorm van oefentherapie en/of Manuele therapie.

Gluteus medius tendinopathie (Trochanter Major Pijnsyndroom):
Pijn aan de zijkant van de heup komt geregeld voor bij hardlopers. Vaak is de pijn afkomstig uit de pees van de gluteus medius en/of gluteus minimus, dit wordt een gluteus tendinopathie genoemd. Deze pees hecht aan op de zijkant van het bovenbeen. De verzamelnaam voor dit soort blessures is ook wel het trochanter major pijnsyndroom. De rol van deze spieren is het stabiliseren van de heup tijdens het (hard)lopen.

Symptomen:
– Pijn rondom de zijkant van de heup
– Pijn die toeneemt tijdens het hardlopen of langer wandelen – Traplopen is vaak pijnlijk – Er kan pijn aanwezig zijn als je op je heup ligt – Pijn kan uitstralen naar de zijkant van het bovenbeen

heuppijn hardlopen

Wat is de oorzaak?
De oorzaak van klachten aan de zijkant van de heup is vaak een verminderde kracht- en controle van de romp en de heup. De romp (core) moet getraind zijn om voldoende stabiliteit te houden tijdens het hardlopen. De heupspieren zorgen samen met de spieren van de lies voor stabiliteit van de heup bij de landing van je voet op de grond. Als er zwakte zit in de heup, zorgt dit voor een herhaaldelijke overbelasting van de pees van de heup.
Natuurlijk kan de oorzaak ook liggen in schoenen & zooltjes en in je looptechniek. Ook kan het zijn dat je recent je trainingsbelasting hebt opgeschroefd en dat de belastbaarheid van de pees nog niet voldoende is.

Wat kan je er zelf aan doen en waar kan je bij geholpen worden?
Als je deze klachten hebt, is het belangrijk om eerst na te gaan of er in de afgelopen weken iets veranderd is aan jouw trainingsprogramma. Verminder tijdelijk de intensiteit en frequentie van de trainingen. Blijf wel actief en probeer ook te blijven wandelen.
Heeft dit te weinig effect, neem dan 
hier contact op met een van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in deze klachten. Middels een anamnese en onderzoek kijken zij wat de oorzaak is en kunnen zij daar gerichte therapie op toepassen in de vorm van oefentherapie, manuele therapie of dry needling.

Scroll Up