ENKEL & VOET

Achillespeesklachten (achillespees tendinopathie)
Achillespeesklachten komen veel voor bij hardlopers. Vaak ontstaan de klachten langzaam en worden deze in de tijd steeds erger. Vaak is er niet sprake van een ontsteking, maar eerder een vermindering van de kwaliteit van de achillespees. Hierdoor kan de pees (al dan niet tijdelijk) minder belasting aan, dan dat hij eerder kon.
De pijn wordt in het gebied tot 8 centimeter boven het hielbeen gevoeld.

Symptomen:

  • Stijfheid en pijnklachten van de achillespees bij aanvang van het lopen of bij het opstaan ‘s ochtend.
  • pijnklachten tijdens of na het hardlopen lopen 

pijn achillespees
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van achillespeesblessures zit hem vaak in een verkeerde opbouw van de trainingen. Denk hierbij aan het oppakken van hardlopen na een periode van geen sport, ineens veel meer gaan doen of andere afstanden gaan lopen dan dat je gewend bent. Andere oorzaken kunnen verkeerde of oude schoenen zijn, een verminderde controle van de romp- en heupstabiliteit of dat je zooltjes nodig hebt. 

Wat kan je er zelf aan doen en waar kan je bij geholpen worden?
Belangrijk is om eerst na te gaan of er recent iets veranderd is aan jouw trainingsprogramma. Verminder tijdelijk de intensiteit en frequentie van de trainingen. Bij peesklachten is volkomen rust vaak niet effectief en werkt het soms juist averechts. Ook rekken geeft geen verbetering.

Heeft dit onvoldoende effect, dan kan je 
hier contact opnemen met een van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in deze klachten. Middels een onderzoek en een echo kunnen we achterhalen wat het probleem is en daar gerichte therapie op toepassen in de vorm van oefentherapie en/of EPTE. 
Kijk daarnaast ook kritisch naar je schoenen en eventueel naar je zooltjes.

Voetzoolklachten (fascitis plantaris)

Pijnklachten onder de voet komen veel voor bij hardlopers. Onder de voet loopt een peesplaat, de fascia plantaris. Deze peesplaat kan door herhaalde belasting klachten gaan geven. Net als een achillespees tendinopathie, is het vaak een vermindering van de kwaliteit van het peesweefsel. Microscheurtjes in de pees zorgen voor een verminderde belastbaarheid van de pees, waardoor dit uiteindelijk tot klachten kan gaan leiden.

Symptomen:

  • Stijfheid en pijn bij het aanvang of na afloop van hardloopactiviteiten
  • Klachten verdwijnen in het eerste stadium tijdens het hardlopen
  • Bij ernstige klachten zijn de klachten continu aanwezig bij het hardlopen en ook in het dagelijks leven
hielpijn foto

Wat is de oorzaak?
De oorzaak van voetzool klachten zit hem vaak in een verkeerde opbouw van de trainingen. Denk hierbij aan het oppakken van hardlopen na een periode van geen sport, ineens veel meer gaan doen of andere afstanden gaan lopen dan dat je gewend bent. Daarnaast speelt een oudere leeftijd een rol en natuurlijk ook schoeisel en zooltjes. Zodra we ouder wordt, neemt het vermogen van de peesplaat om krachten op te vangen en te verwerken af, waardoor dit op den duur leidt tot overbelasting en klachten.

Wat kan je er zelf aan doen en waar kan je bij geholpen worden?
Belangrijk is om eerst na te gaan of er recent iets veranderd is aan jouw trainingsprogramma. Verminder tijdelijk de intensiteit en frequentie van de trainingen. Bij peesklachten is volkomen rust vaak niet effectief en werkt het soms juist averechts. Ook rekken geeft geen verbetering.

 

Heeft dit onvoldoende effect, dan kan je hier contact opnemen met een van onze fysio’s die gespecialiseerd zijn in deze klachten. Middels een onderzoek en een echo kunnen we achterhalen wat het probleem is en daar gerichte therapie op toepassen in de vorm van oefentherapie, shockwave en/of EPTE. Kijk daarnaast ook kritisch naar je schoenen en vraag eventueel bij een podotherapeut of er zooltjes nodig zijn. 

Scroll Up